Den rätta tiden att koppla av, är när du inte tycker att du har tid med det.
Äntligen maj! Solen skiner och vi har vi fått lite värme. Snart är det skolavslutningar, andra avslutningar, en massa ”måsten”, sommarlov och semester. De flesta jag träffar säger att “det är mycket nu, men de ska bara köra på till semestern”, sen ska de vila?!
Det går naturligtvis bra att hålla på så om du inte är stresskänslig, sover dåligt eller oroar dig för något. Men om du har problem med något av detta så kan stressen förstöra din kommande semester på ett eller annat sätt. Du kanske inte alls kommer att kunna slappna av när semestern väl kommer, du kanske istället blir helt slut.
Innan jag själv fick hjärnstress och utmattning 2010 så trodde jag också att det bara var att köra på lite till och lite till, men det var ett högt pris jag fick betala.
Nu mår jag bättre än någonsin och jag känner mig inte stressad trotts att jag jobbar heltid, är ensamstående med tre barn och har en mamma som behöver mycket hjälp.
För någon månad sen kände jag av tröttheten på grund av en massa oförutsedda omständigheter. Då jag var tvungen att dra i handbromsen ännu mer. Det hade jag aldrig klarat om jag inte haft mina verktyg som jag lärt mig använda så att det funkar för mig. Jag har tränat löpning i 24 år, och vet att jag måste träna minst fem dagar i veckan för att bli en bra löpare. Desamma gällde när jag skulle lära mig avslappning och att vara närvarande mm för att minska och hantera stressen.
Dessa övningar behöver vi fortsätta med även när vi känner oss bättre. Det går inte att göra dem några få gånger hos någon terapeut och sedan tro att det räcker, utan vi behöver få in det i vår livsstil.
Några praktiska tips som jag gör:
Jag säger NEJ till saker jag inte hinner ”trycka” in, utan att få dåligt samvete.
Jag går upp tidigt så att jag inte behöver börja dagen med att stressa.
Jag planerar dagen och ser till att inte ha för många måsten.
Jag lägger in flera pausar och går ut och tar luft eller bara går in på toaletten där jag sänker axlarna och kollar att inte andningen sitter i halsgropen.
Det är inte längden på övningen, utan det är kontinuiteten som gör skillnaden.
När jag åker hem så stannar jag upp några minuter och ser till att jag inte är stressad när jag öppnar dörren hemma. Då undviker jag onödig irritation.
Dessutom har jag slutat låta människor som gör lite för mig kontrollera mycket av mitt sinne, mina känslor och min tid.
Jag är tacksam för något varje dag oavsett hur det känns.
Se till att njuta, istället för att stressa igenom våren.
Om jag kunde ändra beteende så kan du.